Huishoudelijke hulp opnieuw ter discussie

Tientallen gemeenten in het nauw door uitspraak Raad van Beroep

De raad bepaalde begin deze maand dat een inwoner van de gemeente Steenbergen recht heeft op een vastgesteld aantal uren hulp. De algemene belofte van ‘een schoon en leefbaar huis’ is niet voldoende, oordeelde de raad.

Volgens jurist Kevin Wevers, die de zaak aanspande namens een patiënt met astma en COPD uit Steenbergen, maakt ruim een derde van de 380 Nederlandse gemeenten gebruik van de zogenaamde ‘resultaatgerichte indicaties’. Die zijn veel hulpbehoevenden een doorn in het oog. Nu moeten zij vaak met de door de gemeente gecontracteerde zorgaanbieder in discussie: wanneer is een huis schoon en leefbaar?

,,Wij krijgen hier veel ontevreden mensen over aan de telefoon”, zegt ouderenbond KBO-PCOB, die de uitspraak van de CRvB ‘fantastisch nieuws’ en ‘een einde aan de onzekerheid’ noemt.

Ook Maureen van der Pligt van de FNV is ‘dolblij’, zowel voor ontvangers van huishoudelijke hulp als voor het personeel van zorgaanbieders. ,,Zorgaanbieders zijn commerciële partijen. Met dit soort afspraken zullen zij altijd de insteek hebben om in zo weinig mogelijk tijd het afgesproken resultaat te behalen. Dat zorgt ervoor dat thuishulpen het werk vaak niet afkrijgen in de tijd die ze van hun baas krijgen. Daardoor zijn cliënten weer ontevreden over het resultaat.”

Bron: Algemeen Dagblad 28-10-2018

 

Een gedachte over “Huishoudelijke hulp opnieuw ter discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *